El Gordo | 11 dingen die u moet weten over de Spaanse kerstloterij (2024)

WAT is er met de Spaanse Kerstloterij (deBuitengewone kerstloterij) waardoor 70% van de 18-plussers in Spanje elk jaar hun geluk beproeven?

De maximale jackpot in de Spaanse Kerstloterij – bekend alsVetof de ‘dikke’ – bedraagt ​​€400.000 per persoon en ligt ver onder de winst van de Amerikaanse Powerball-loterij, die €672 miljoen uitbetaalde aan één winnaar in2017.

Volgens de advertentie voor de Spaanse Kerstloterij in2021, de vreugde van deBuitengewone kerstloterijis ‘ons geluk delen met de mensen met wie we ons leven delen’.

Maar wat betekent dat precies?

Hier zijn 11 dingen die u moet weten over de jaarlijkse Spaanse Kerstloterij, ook wel bekend als deKerst loterij.

El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (1)

1. El Gordo – de kerstjackpot

De Spaanse Kerstloterij staat bekend om het uitreiken van het grootste aantal prijzen per gekocht lot ter wereld.

Terwijl veel loterijen één enkele jackpot aanbieden aan één lothouder, kunnen in Spanje honderden mensen elk de El Gordo-prijs van € 400.000 winnen.

Elke speler heeft ook een gelijke kans van 1 op 100.000 om El Gordo te winnen, vergeleken met een kans van 1 op 139.838.160 om een ​​wedstrijd te winnen.EuroMillionsjackpot.

Dit komt omdat de Spaanse Kerstloterij zich beperkt tot 5-cijferige getallen van 00000 tot 99999.

Het verkopen van één lot per persoon betekent dat er slechts 100.000 loten te koop zijn. Daarom heeft de Spaanse Kerstloterij een systeem bedacht waarmee meer dan één persoon de jackpot kan winnen.

El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (2)

2.Serie,kaartjesEntienden

Het ticketingsysteem werkt als volgt:

  • Sinds 2020 wordt elk 5-cijferig nummer ofnummeris verdeeld in 172serie.
  • Een kaartje ofticketkoopt er éénserie, die € 200,- per stuk kosten.
  • Omdat de kosten vantickethoog is, zijn ze elk in 10 verdeeldtiendenkosten € 20,- per stuk.

Wanneer een 5-cijferig nummer wordt genoemd als winnaar van El Gordo, betekent dit dat elkticketkrijgt € 4 miljoen toegekend.

Omdat het er honderden kunnen zijnkaartjesmet hetzelfde winnende 5-cijferige nummer, eigendom van de Spaanse staatStaatsloterijen en weddenschappenreserveert €720 miljoen om maximaal 172 te betalenkaartjeshun elk € 4 miljoen.

Als je een ... hebttiendevan een van de winnendekaartjes, ontvangt u 10% van de El Gordo-prijs van € 4 miljoen, oftewel € 400.000.

De aard van de Kerstloterij in Spanje betekent dat leden van dezelfde familie, gemeenschap, werkplek, sportteam, vereniging, bars, winkels en restaurants vaaktiendenvan hetzelfde 5-cijferige nummer en winnen dus elk € 400.000.

Soms kan dit de zaken erg lastig maken, zoals bij deGriekse expatwie was in 2011 de enige van de zeventig huishoudens in zijn dorp in Huesca die geentiendemet het winnende 5-cijferige nummer. Al zijn buren kregen dat jaar € 100.000.

Het systeem creëert ook plots voor komische films, zoalsVillaviciosa naast de deurwaar een groep mannen elk El Gordo winnen, maar hun prijzen niet kunnen krijgen als hun vrouwen erachter komen dat ze de prijs hebben gekochttiendenbij een bordeel.

Soms winnen honderden mensen in één stad El Gordo – zoals gebeurde in de tweeduizend man sterke stad Grañén in Huesca in 2011, waar onder meer de plaatselijke loterij tot de winnaars behoorden.echtgenoot van de verkoper.

Dat is het motto voor Spanje 2021Kerst loterijis ‘ons geluk delen met de mensen met wie we ons leven leiden’, omdat je naast al je dierbaren kans maakt op een gelijke jackpot.

El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (3)

3. Extraonderscheidingenen troostprijzen

De Kerstloterij draait niet alleen om El Gordo: naar schatting 14% van de deelnemers wint een prijs variërend van hun geld terug tot € 125.000 pertiende.

Er zijn in totaal 1.807 unieke prijzen, hoewel soms dezelfde 5-cijferige getallen er meer dan één kunnen winnen.

Na El Gordo werken de prijzen als volgt:

  • DeTweede prijs(tweede prijs) levert € 1.250.000 op perticketof € 125.000 pertiende. Elke speler heeft een kans van 1 op 100.000 om te winnen.
  • DeDerde onderscheiding(derde prijs) levert € 500.000 perticketof € 50.000 pertiende.Elke speler heeft een kans van 1 op 100.000 om te winnen.
  • DeVierde prijs(vierde prijs) levert € 200.000 perticketof € 20.000 pertiendevoor maximaal twee verschillende 5-cijferige nummers. Elke speler heeft een kans van 1 op 50.000 om te winnen.
  • DeVijfde prijs(vijfde prijs) levert € 60.000 perticketof € 6.000 p.sttiendevoor maximaal acht verschillende 5-cijferige nummers. Elke speler heeft een kans van 1 op 12.500 om te winnen.
  • La Pedrea(stenen gooien) levert € 1.000 per billete of € 100 per décimo op voor 1.794 verschillende 5-cijferige nummers. Elke speler heeft een kans van bijna 1 op 50 om te winnen.
  • Er bestaan ​​nog 11 andere prijzen voorkaartjesdie variëren van € 20,- per stuktiendetot € 2.000, afhankelijk van of ze het aandeel of soortgelijke cijfers als El Gordo of deSecondeofDerde Onderscheidingen.
El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (4)

4. De grote dag: 22 december

Kaartjes voor deBuitengewone kerstloterijgaan elk jaar in juli in de verkoop in Spanje, maar 22 december is de datum waar iedereen op wacht.

Om 9.00 uur beginnen kinderen van een Madrileense school voor weeskinderen van ambtenaren de 1.807 prijzen en de 5-cijferige geluksgetallen uit te zingen in een gigantische sessie die wel vier uur duurt.

De kinderen draaien in ploegendiensten terwijl ze één voor één de prijzen uitkiezen op de nationale televisie, terwijl miljoenen mensen vanaf hun bank, bar en telefoon toekijken hoe het El Gordo-nummer van het jaar wordt vertoond.

Hoewel de El Gordo-prijs willekeurig wordt gekozen, wordt er doorgaans toegejuicht tijdens de ceremonie in het Teatro Real de Madrid.

Op het podium van het theater worden twee grote, metalen bolvormige vaten gebruikt. Eén bevat 100.000 buxushouten ballen, elk met een uniek 5-cijferig nummer dat met een laser is gegraveerd. De andere bol bevat buxusballen met de inscriptie van een van de 1.807 prijzen. Er worden balletjes in de bollen rondgedraaid voordat het ene kind een getal van 5 cijfers kiest en het andere kind een van de bijbehorende 1.807 prijzen pakt, voordat ze deze samen voorlezen.

Prijswinnaars doneren doorgaans geld aan de San Ildefonso-school. Volgens de traditie bezochten weeskinderen van ambtenaren de school en zongen ze kerstliederen door Madrid om geld in te zamelen voor hun opleiding, voordat loterijfunctionarissen hen de opdracht gaven de kerstlotnummers te zingen.

El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (5)

5. Hoewel je een lot moet kopen

Voor de 2021Buitengewone kerstloterijhebben de autoriteiten gekozen voor het schilderij uit 1426De Maagd van Granadavan Fra Angelico om de kaartjes van dit jaar te versieren.

De traditie van het kiezen van schilderijen die verband houden met religie dateert uit de jaren zestig, toen loterijautoriteiten begonnen te experimenteren met verschillende afbeeldingen voor hun verschillende nationale loterijen.

Terwijl de autoriteiten het hele jaar door artistieke, literaire of sportieve afbeeldingen op de trekkingen van de nationale loterijen plaatsten, gebruikten ze voor de Kerstloterij altijd een religieuze afbeelding vanwege de nabijheid van eerste kerstdag.

De traditie is tot op de dag van vandaag ononderbroken voortgezet.

6. In oorlog en vrede

De Spaanse Kerstloterij is de op één na langste lopende ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot 1812.

Loterijfunctionarissen in het zuiden van Cádiz hielden de eerste van SpanjeKerst winactieop 18 december 1812, als onderdeel van een poging om geld in te zamelen voor Spaanse troepen die tegen de legers van Napoleon vechten.

De kerstloterij is sindsdien ononderbroken doorgegaan en stopte zelfs niet voor de Spaanse Burgeroorlog toen Barcelona in handen viel van Franco en de Republikeinen de loterij naar hun bolwerk Valencia verplaatsten.

El Gordo | 11 Things You Need to Know about Spain’s Christmas Lottery (6)

7. Waar kan ik een kerstloterijticket kopen in Spanje?

Je kunt kaartjes kopen voor deBuitengewone kerstloterijbij loterijloketten in heel Spanje. Vind uw dichtstbijzijnde kantoor door dit te gebruikenonline portaalof typ 'Loteria Nacional' in Google Maps en zoek uw dichtstbijzijnde kantoor.

Loterijloketten zijn vaak te vinden in hypermarkten, in winkelstraten en bij veel tabakswinkelswaterdicht

Je kunt ook online een kaartje kopen via de Spaanse functionarisStaatsloterijen en weddenschappenwebsite.

Mogelijk ziet u ook dat uw lokale bars, restaurants of winkels € 20 adverterentiendenvoor specifieke nummers. Als je een van deze koopt, heb je misschien de extra bonus van een gemeenschap van mensen waarmee je de loterijresultaten op 22 december kunt bekijken.

8. Betaalt u belasting over loterijwinsten in Spanje?

De Kerstloterij was belastingvrij tot 2013, toen de Spaanse regering een belasting van 20% instelde op winsten boven € 2500.

Dit betekent dat als uwtiendehet 5-cijferige El Gordo-nummer heeft, neemt u € 320.000 mee naar huis in plaats van € 400.000 nadat de belastingen zijn betaald.

Het Spaanse ministerie van Financiën bezuinigt ook met 22% op al het geld dat aan loten wordt uitgegeven, waarbij de resterende 8% de verkopers van loten, salarissen en administratiekosten betaalt en de resterende 70% wordt gebruikt om prijzen te betalen.

9. Hoe kan ik de winsten uit de kerstloterij in Spanje innen?

Voor winsten tot € 1000 kunt u loterijwinsten innen bij elk loterijloket in Spanje.

Via deze functionaris kunt u het dichtstbijzijnde ticketkantoor vindenonline portaal.

Voor grotere winsten moet je naar een Spaanse grote bank gaan, zoals Santander, BBVA, Banco Popular en Caixabank.

De banken rekenen geen commissies op betalingen en verzoeken u ook geen bankrekening te openen.

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de instantie van de Kerstloterij, SpanjeStaatsloterijen en weddenschappen.

Lees verder:

HET REGEN MILJOENEN: de Spaanse El Gordo-kerstloterij overspoelt de Valenciaanse Gemeenschap met vreugde – en veel geld

GELD DOUCHE: Malaga ontvangt MILJOENEN in de Spaanse El Gordo loterij

Inwoners van de Costa del Sol vieren feest nadat ze de enorme El Gordo-loterijprijs hebben gewonnen

Het Spaanse El Gordo is de grootste loterij ter wereld... en oorspronkelijk opgezet om Napoleon te bevechten

El Gordo | 11 dingen die u moet weten over de Spaanse kerstloterij (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6111

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.